Lato jest porą roku, kiedy czas najchętniej spędzamy na świeżym powietrzu. Chcąc dostarczyć organizmowi energii do działania, warto zadbać o pełną składników odżywczych dietę. Chociaż podczas upałów gotowanie często jest ostatnią rzeczą, na jaką mamy ochotę, zdrowa dieta latem wcale nie stanowi wyzwania – dowiedz się więcej na ten temat!
Zdrowa dieta latem – czego nie powinno zabraknąć w twoim jadłospisie?
Upalne lato zdecydowanie nie jest porą roku, podczas której mamy ochotę na długotrwałe przebywanie w kuchni czy spożywanie gorących potraw. Jest to natomiast okres, w którym z miesiąca na miesiąc pojawiają się kolejne dobrodziejstwa natury w postaci sezonowych owoców i warzyw. To właśnie one stanowią podstawę zdrowej diety, dostarczając organizmowi niezbędnych witamin i mikroelementów. Ugotowane na parze, świeże warzywa będą nie tylko pełne cennych składników mineralnych, ale także niezwykle lekkie i smaczne. Latem mamy jednak prawdziwy wysyp świeżych owoców, które oprócz witamin zawierają także duże ilości wody, dzięki czemu dodatkowo dbają o utrzymanie prawidłowego nawodnienia organizmu.
Zbilansowana dieta to podstawa, dlatego też warto zadbać o obecność innego rodzaju produktów spożywczych w swoim codziennym jadłospisie. Dobrze, aby pojawiły się w nim różnego rodzaju kasze – jest to rodzaj pełnowartościowej żywności, która wykazuje wiele właściwości zdrowotnych i często stanowi składnik dań w dietach, których celem jest utrata nadprogramowych kilogramów. Należy jednak wiedzieć, że osoby chorujące na cukrzyce powinny lepiej zgłębić temat kasze indeks glikemiczny, gdyż przy tego rodzaju problemach, niektóre jej rodzaje mogą zadziałać na niekorzyść – dlatego też w takich przypadkach lepiej wybierać kasze o niskim IG i trzymać się dietetycznych praw wymienionych szczegółowo przez diabetologa.
Jakie produkty spożywać w upalne dni?
Z pewnością warto unikać tłustych potraw, które dodatkowo obciążają organizm przy panującej na zewnątrz wysokiej temperaturze. Najlepszym wyborem będą produkty bogate w składniki odżywcze, czyli świeże owoce i warzywa – jest to podstawowa zasada zdrowej diety. Zdrowa dieta latem to lekkie lecz pożywne posiłki, jak na przykład makaron podany ze świeżymi truskawkami. Korzystniejszym wyborem, zwłaszcza dla cukrzyków i osób na diecie odchudzającej będzie ciemny makaron, zawierający większą ilość błonnika pokarmowego i niski indeks glikemiczny. Doskonałym pomysłem latem będą również pierogi z lekkim warzywnym nadzieniem warzywnym lub z dodatkiem twarogu i sezonowych owoców. Chcąc przyrządzić ich zdrowszą wersję, warto zwrócić uwagę na typ mąki – zamiast klasycznej pszennej można użyć jej innego rodzaju. Smacznym letnim posiłkiem obiadowym będą na przykład te z nadzieniem szpinakowym, do zrobienia których posłuży razowa mąka na pierogi.
Napoje słodzone lepiej odpuścić sobie na rzecz wody, domowej roboty soków owocowych lub warzywnych koktajli, dbając o odpowiedni poziom nawodnienia. O jakich danych mówimy? Według zaleceń lekarzy, dziennie należy spożywać minimum 2 litry płynów – jednak w celu uzyskania danych dopasowanych do własnego stanu zdrowia, zawsze lepiej uzgodnić wszelkie normy spożycia płynów i danych produktów z lekarzem. Jeżeli w parze ze zdrową dietą idzie również regularna aktywność fizyczna, organizm znacznie lepiej poradzi sobie z różnego rodzaju wyzwaniami czekającymi nie tylko latem, ale i przez cały rok, dbając o prawidłowe funkcjonowanie organizmu.