Nie każda słodycz jest szkodliwa dla naszego zdrowia. Gorzka czekolada to jeden z tych wyjątkowych przysmaków, który nie tylko nie szkodzi, ale wręcz poprawia nasze samopoczucie. Wypełniona antyoksydantami, witaminami, minerałami oraz innymi cennymi składnikami, gorzka czekolada jest doskonałym źródłem wielu korzyści zdrowotnych. Dzięki niej możemy zauważyć poprawę pamięci i koncentracji, a nawet poziomu naszego nastroju. Zapewnia nam również dodatkową dawkę energii, równocześnie zmniejszając ryzyko miażdżycy i powstawania zakrzepów krwi. Wiele osób zadaje sobie pytanie, czy podczas dbania o swoją sylwetkę muszą z niej zrezygnować?
Na rynku dostępne są różnego rodzaju gorzkie czekolady. Zazwyczaj zawierają one od minimum 60-70% masy kakaowej. Najzdrowsza jest ta, która ma w składzie od 90 do 99 procent ziaren kakaowca. Im więcej kakao zawiera czekolada, tym lepiej wspiera ona nasz metabolizm. Doskonała gorzka czekolada ma błyszczącą powierzchnię i subtelną woń, a jej smak jest goryczkowy z delikatnym posmakiem słodkości. Powinna ona rozpływać się w ustach i pozostawiać długi, satysfakcjonujący posmak. Warto wybierać te czekolady, które nie zawierają dodatkowych składników, takich jak orzechy czy słodkie polewy.
Wielu z nas zastanawia się, ile kalorii ma gorzka czekolada. Jej kaloryczność zależy od procentowej zawartości kakao. Średnio jedna kostka gorzkiej czekolady to około 30-36 kcal. Produkty o wyższym procentowym udziale masy kakaowej mają więcej kalorii. Na przykład, 100 gramów gorzkiej czekolady o zawartości 60% kakao zawiera około 516 kcal, podczas gdy 6-gramowa kostka – 31 kcal. Gorzka czekolada o zawartości 70% kakao w 100 gramach dostarcza około 566 kcal, a jedna 6-gramowa kostka – 34 kcal. Gorzka czekolada o zawartości 90% kakao to około 592 kcal na 100 gramów produktu i 36 kcal na jedną kostkę. Najbardziej kaloryczna jest gorzka czekolada o zawartości 99% kakao – w 100 gramach znajdziemy około 590 kcal, a w jednej kostce – 35 kcal.
Gorzka czekolada to prawdziwa skarbnica cennych dla zdrowia składników. W skład jego ciemnej odmiany wchodzi od 70 do 99 procent masy kakaowej. Zawiera ona wiele bioaktywnych związków chemicznych, które mają potężne działanie przeciwutleniające i pomagają zwalczać wolne rodniki, opóźniając procesy starzenia. Dodatkowo, gorzka czekolada jest bogata w substancje, które zwiększają poziom serotoniny i poprawiają funkcje intelektualne.
W gorzkiej czekoladzie o wysokiej zawartości kakao znajdują się także flawonoidy – związki polifenolowe, które obniżają ryzyko wielu chorób. Ulepszają one przepływ krwi w mózgu, obniżają poziom LDL (tzw. „złego cholesterolu”) i chronią skórę przed szkodliwym promieniowaniem UV. Flawonoidy wzmacniają również naszą odporność i regulują skurcze mięśni, a także chronią przed chorobami nowotworowymi i zawałami serca.
W gorzkiej czekoladzie można znaleźć również alkaloidy, takie jak kofeina i teobromina, które naturalnie występują w ziarnach kakaowca. Teobromina jest ceniona nie tylko za swoje właściwości pobudzające, ale również za zdolność do oczyszczania organizmu. Wspomaga pracę nerek i zwalcza kamienicę nerkową, a także stymuluje procesy myślowe. Naukowo udowodniono, że łagodzi kaszel. Z kolei kofeina jest powszechnie znana z tego, że dodaje energii i skutecznie pobudza w stanie zmęczenia.
W dobrej czekoladzie gorzkiej znajduje się również fenyloetyloamina – pochodna aminokwasu, która jest częścią grupy endorfin odpowiedzialnych za dobry nastrój i pozytywne emocje. Fenyloetyloamina podnosi nastrój i odgrywa kluczową rolę w odczuwaniu szczęścia. Jest silnie energetyzująca, co pomaga mobilizować organizm do działania.