Zmagasz się z ciągłą sennością? Czy brakuje Tobie siły witalnej, by podołać codziennym wyzwaniom? Czy doświadczasz stanów zniechęcenia i apatii, a podjęcie jakiejkolwiek aktywności to dla Ciebie prawdziwe wyzwanie? Każda osoba zna te chwilowe momenty spadku energii i ogólnego uczucia zmęczenia. Mogą one wynikać z wielu różnych przyczyn, zarówno fizycznych, jak i psychicznych. Jednakże zmiana sposobu odżywiania może być uniwersalnym rozwiązaniem. Spróbuj diety, która pomoże Ci zwiększyć poziom energii!
Chroniczne poczucie zmęczenia często jest skutkiem niedoborów, wyczerpania fizycznego, braku snu czy niewystarczającej ilości ruchu. Najczęściej dotyka to osób otyłych oraz niedożywionych. Dodatkowo, może to być efekt uboczny przyjmowania różnego rodzaju leków, w tym między innymi antydepresantów. Może również występować jako jeden z objawów fibromialgii, anemii, zaburzeń tarczycy czy choroby Addisona. Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości, zawsze powinieneś skonsultować się z lekarzem. Jednak brak energii można próbować zwalczyć samodzielnie, stosując odpowiednią dietę.
Podstawowym założeniem diety na zwiększenie energii jest wybór tych produktów, które dostarczą naszemu organizmowi długotrwałego „paliwa”, jednocześnie unikając tych, które mogą spowodować gwałtowne wahania poziomu cukru we krwi. Ważna jest również regularność spożywania posiłków – osoba, która pomija śniadania czy obiady, nie może oczekiwać, że będzie czuć się pełna energii przez większą część dnia.
Kluczowym elementem diety energetyzującej są złożone węglowodany, zwłaszcza te zawarte w nieprzetworzonych produktach zbożowych. Zawarte w nich kompleksowe związki stanowią wyzwanie dla układu pokarmowego – są trawione powoli, a uwalniane cukry proste stopniowo przenikają do krwi. Dieta powinna zawierać dużo warzyw i owoców, lekkostrawne białko (chude mięso, ryby), jak również zdrowe tłuszcze roślinne. Jej głównym celem jest dostarczenie organizmowi dużej ilości minerałów i witamin w celu uzupełnienia ewentualnych niedoborów. Dieta taka powinna również dostarczać dużej ilości białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają pozytywny wpływ na psychikę i pomagają zwalczać stany depresyjne.
Jakie pokarmy powinny znaleźć się w diecie energetyzującej? Dietetycy szczególnie polecają owsiankę, banany, nasiona chia, jajka, migdały, jarmuż, szpinak czy fasolę. Powinno się również pamiętać o piciu dużej ilości wody, która pomimo braku kalorii jest kluczowym elementem diety zwiększającej energię. Jeśli chodzi o kawę, mimo, że nie zawiera kalorii, zawarta w niej kofeina może krótkotrwałe pobudzić i wspomagać przed aktywnością psychiczną lub fizyczną. Jednak nadmiar kofeiny może prowadzić do bezsenności, bólów głowy czy zaburzeń rytmu serca.