Zasady zdrowego odżywiania mają znaczący wpływ na stan zdrowia człowieka, zarówno pod kątem odporności, ryzyka chorób przewlekłych, jak i ogólnego wyglądu i samopoczucia. To samo można powiedzieć o dietach ciężarnych kobiet, które mają znaczny wpływ na ich zdrowie, prawidłowy rozwój płodu oraz przebieg ciąży i porodu. Właściwie zrównoważona dieta może również przyczynić się do poprawy zdrowia dziecka po urodzeniu i może wpłynąć na jego późniejsze preferencje żywieniowe. Ale jaki powinien być dokładny zestaw pokarmów dla przyszłej matki i co powinna unikać?
Jedna z głównych zasad mówi, że kobieta w ciąży nie powinna jeść za dwoje. Takie podejście może prowadzić do niezdrowego przyrostu masy ciała. Kluczowym aspektem jest tutaj jakość zmian w diecie, a nie ich ilość. Potrzeba energetyczna kobiet wzrasta tylko o około 300 kalorii w drugim i trzecim trymestrze ciąży.
Ciąża jest okresem, gdy przyszłe mamy potrzebują większej ilości wszystkich składników odżywczych. Istotne dla prawidłowej diety w ciąży jest spożywanie różnorodnych pokarmów i unikanie długich przerw między posiłkami. Wszystkie produkty spożywcze powinny być dostarczane organizmowi w ramach pięciu posiłków dziennie, w odstępach nie dłuższych niż 3 godziny. Zaleca się zastąpienie białego chleba pieczywem pełnoziarnistym. Istotne jest także sposób, w jaki przygotowywane jest mięso – gotowane jest zdrowsze niż smażone lub pieczone. Ograniczenie smażenia dotyczy również innych produktów spożywczych, jeśli to możliwe. Nie oznacza to całkowitej eliminacji potraw smażonych z diety, ale optymalne byłoby ograniczenie ich do 2-3 razy w miesiącu.
W ciąży kobieta powinna: spożywać osiem porcji produktów zbożowych dziennie; wybierać chude mleko i jego niskotłuszczowe przetwory; umiarkowanie spożywać mięso codziennie; co najmniej dwa razy w tygodniu jeść ryby morskie (źródło jodu i witaminy D), unikać owoców morza; regularnie konsumować duże ilości warzyw i owoców; pić około 2 litry płynów dziennie; ograniczać tłuszcz, szczególnie zwierzęcy, zastępując go tłuszczami nienasyconymi pochodzenia roślinnego; ograniczyć spożywanie słodyczy i soli do około 1 łyżeczki dziennie; całkowicie wyeliminować alkohol ze swojej diety, w tym również produkty z alkoholowym nadzieniem; unikać fast foodów; ze względów bezpieczeństwa, zrezygnować z surowego mięsa, ryb i jaj (sushi, tatar); wyeliminować sery pleśniowe oraz miękkie sery niepasteryzowane.