Zakwaszenie organizmu stanowi problem, z którym boryka się wiele osób. Może być ono wywołane przez różnorodne przyczyny, a jego skutki objawiają się na wielu poziomach – począwszy od uczucia zmęczenia i osłabienia, a skończywszy na zauważalnym pogorszeniu kondycji skóry. Aby ustrzec się przed przykrymi konsekwencjami zakwaszenia, warto zadbać o odpowiednio zbilansowaną dietę, która będzie zawierać równowagę między składnikami zakwaszającymi a odkwaszającymi organizm. Wśród produktów, które mogą przyczynić się do zakwaszenia, znaleźć można między innymi mięso, wędliny, jajka czy słodkości.
Zakwaszenie organizmu wynika z niezdrowego stosunku kationów do anionów w płynach ustrojowych. Nasz organizm jest miejscem nieustannych przemian chemicznych, które wpływają na poziom pH ciała. Idealne pH krwi to wartości lekko zasadowe – pomiędzy 7,35 a 7,45. Jeśli te wartości zostaną przekroczone, może to świadczyć o zaburzeniach czynnościowych organizmu, popularnie nazywanych zakwaszeniem.
Na co dzień jesteśmy narażeni na działanie wielu czynników, które mogą prowadzić do zakwaszenia organizmu. Szczególne ryzyko pojawia się w przypadku zatrucia, powikłań pochorobowych (na przykład w wyniku cukrzycy czy chorób nerek czy wątroby) oraz innych dysfunkcji ciała.
Wśród przyczyn, które mogą przyczynić się do zakwaszenia organizmu, można wymienić:
– niezdrową dietę,
– intensywne ćwiczenia fizyczne,
– głodówki czy restrykcyjne diety,
– nadmierną produkcję jonów wodoru podczas procesów metabolicznych,
– przyspieszoną przemianę materii,
– choroby nerek i wątroby, cukrzycę, choroby układu pokarmowego, nadczynność tarczycy,
– używki takie jak papierosy czy alkohol,
– niedotlenienie organizmu,
– zatrucia,
– biegunki,
– podwyższoną temperaturę ciała,
– ciążę,
– stosowanie pewnych leków.