Zaczyna się sezon grypowy. Obawiasz się infekcji? To czas, w którym nasza odporność wystawiona jest na próbę. Zamiast łykać witaminy i inne suplementy podpowiem Ci jak zrobić istną bombę witaminową w domu.
Potrzebujesz tylko:
- owoce pigwy;
- cukier lub miód.
Przepis jest prosty:
- umyj owoce i wydrąż pestki;
- pigwę pokrój w drobne kawałeczki;
- do słoika na przemian wrzucaj pigwę i cukier lub miód;
- zakręć słoik i pozostaw w cieple na 3 dni.
Po tym czasie pigwa puści pyszny sok. Słoik włóż do lodówki i codziennie pij po łyżeczce soku. Możesz także odcedzić sok, ale dużo się go traci przy takiej czynności. Przechowuj w lodówce dwa do trzech tygodni. Pigwa to bogactwo witaminy C. Jest jej kilkakrotnie więcej, niż w cytrynie. Pomoże Ci w chłodne jesienne dni pozostać w formie.
Pigwa ma również inne zastosowania, wysuszona pięknie pachnie. Możesz ją położyć pokrojoną w paski na kaloryferze a w Twoim mieszkaniu będzie pięknie pachniało. Oprócz smaku i zapachu, może być elementem świątecznego stroiku.