Ożywienie diety wegańskiej nie ogranicza się tylko do kiełków, nasion i warzyw. Istnieje wiele komercyjnych produktów, które z powodzeniem stanowią roślinne odpowiedniki tradycyjnych składników, takich jak jajka. Czym są więc tak zwane „wegańskie jajka” i czy mogą przyczynić się do poprawy naszego zdrowia? Przyjrzyjmy się składowi i właściwościom tych produktów oraz dowiedzmy się, kiedy warto po nie sięgnąć.
Istnieje powszechne przekonanie, że rezygnacja z mięsa nie jest wielkim wyzwaniem. Patrząc na globalną społeczność, liczba wegetarian jest znacznie większa niż liczba wegan. Dzieje się tak głównie dlatego, że dla wielu osób trudno jest porzucić nabiał i jajka. Te produkty nie tylko dostarczają cennych białek, ale również są nieodzownym składnikiem wielu przepisów kulinarnych. Jajka pełnią szczególnie istotną rolę jako środek żelujący, spulchniający i emulgujący. Nic dziwnego, że wiele firm spożywczych postanowiło opracować roślinne zamienniki tych produktów.
W sklepach oferujących zdrową i dietetyczną żywność można znaleźć produkty nazwane „roślinnymi zamiennikami jajek” lub „wegańskimi jajkami”. Chociaż czasem sprzedawane są w opakowaniach przypominających tradycyjne pojemniki na jajka, zawsze mają formę proszku. Ale co tak naprawdę zawiera ten proszek?
Podstawowy skład to białka roślinne, polisacharydowe hydrokoloidy oraz emulgatory. Mimo że może to brzmieć jak lista chemikalii, większość producentów chwali się naturalnym pochodzeniem składników. W składzie wegańskich jajek znajdziemy więc m.in. tapiokę (mąkę z manioku), mąkę ziemniaczaną, mąkę chleba świętojańskiego, mąkę kukurydzianą, mąkę z ciecierzycy, mąkę sojową, łuski babki jajowatej, białko lniane, olej rzepakowy, ekstrakt drożdżowy, koncentrat białka z grochu, białko słonecznika, inulinę i gumę ksantanową czy guar.
Kolor przypominający jajka uzyskuje się dzięki barwnikom, które często pochodzą z naturalnie występujących karotenów, obecnych w owocach, warzywach i kwiatach. Niektóre firmy opracowały już nawet innowacyjne metody naśladowania smaku jajek poprzez dodanie soli zawierającej siarkę.