Jeżeli wspomnieć słowa „kuchnia amerykańska”, prawdopodobnie myślicie o uniwersalnych klasykach takich jak hamburgery, smażony kurczak, hot dogi i pankejki z syropem klonowym. Jednakże, możliwości kulinarne, które są uważane za tradycyjne w Stanach Zjednoczonych, są o wiele szersze. Warto uwzględnić, że podobnie jak wiele innych aspektów życia w Ameryce, również kuchnia lokalna jest bogatą mieszanką różnorodnych kultur i tradycji narodowych. Możliwe jest tutaj dostrzeżenie silnych wpływów kuchni takich jak niemiecka, polska, rosyjska, włoska, holenderska, francuska i karaibska, oraz wielu innych, które przez lata formowały paletę smaków zróżnicowanego społeczeństwa amerykańskiego. Poniżej znajduje się lista popularnych amerykańskich potraw dostępnych prawie wszędzie w kraju – niezależnie od wybranego stanu. Do tych klasyków warto dodać poszukiwanie lokalnych specjałów i ulubionych dań, aby lepiej poznać szerokie spektrum American Cuisine.
Hot dogi to jedno z najbardziej powszechnych dań w Ameryce. Niemcy i Austriacy od wielu lat prowadzą debatę na temat tego, kto jako pierwszy wynalazł ten słynny fast food. Ciekawostką jest, że pierwsze informacje o kiełbaskach pochodzą aud dawnych czasów starożytnego Rzymu. Niemniej jednak, niemieckie parówki, zwane „dachshund” – jamnik, to te, które jako pierwsze zdobyły serca Amerykanów po przybyciu na kontynent z niemieckimi imigrantami w XIX wieku. Parówki zyskały ogromną popularność podczas Wystawy Światowej w 1893 roku w Chicago, gdzie prawdopodobnie po raz pierwszy zostały użyte jako nadzienie do bułek – potocznie nazywane hot dogami. Warto podkreślić, że to imigrant z Polski – Nathan Handwerker, sprzedający hot dogi z ulicznego stoiska na Coney Island, uczynił je symbolem Stanów Zjednoczonych.
Co więcej, amerykańska szarlotka (apple pie) jest prawdopodobnie najbardziej rozpoznawalnym daniem, które można znaleźć w każdej restauracji na terenie całego kraju. Kruche ciasto z jabłkami pierwotnie trafiło na amerykańską ziemię za sprawą brytyjskich, szwedzkich i holenderskich imigrantów, ponieważ z powodu łatwo dostępnych i tanich składników, ten prosty deser stał się podstawą diety tych ubogich społeczności przez ponad sto lat. Szarlotka stała się nierozerwalnie związana z kulturą amerykańską podczas II Wojny Światowej i od tego czasu jest częstym gościem na wielu amerykańskich stołach. Zwykle serwowana jest gorąca, z dużą porcją lodów waniliowych.
Inne popularne danie to macaroni and cheese (makaron z serem) – proste połączenie które jest starsze od samej historii Stanów Zjednoczonych o kilkaset lat, ale teraz jest ulubionym daniem Amerykanów w każdym wieku, a zwłaszcza dzieci. Uważa się, że to prezydent Thomas Jefferson na stałe wprowadził makaron z serem do menu amerykańskiego społeczeństwa. Podczas swojej podróży po Włoszech Jefferson przywiózł do Wirginii oryginalny włoski makaron i parmezan, tym daniem poczęstował swoich gości podczas uroczystej kolacji w 1802 roku.
Amerykanie są znani ze swojej miłości do kanapek – przede wszystkim ze względu na prostotę przygotowania i możliwość dowolnego doboru składników. Nie powinno więc dziwić, że wśród nich istnieje kilka kultowych kanapek, takich jak na przykład BLT (skrót od angielskich nazw składników: bacon – bekon, lettuce – sałata, tomato – pomidor). Kolejnym klasykiem jest Reuben sandwich, wykonany z chrupiącego żytniego chleba, przełożonego peklowaną wołowiną, serem szwajcarskim i kiszoną kapustą. Pomysłodawcę tego dania jest ciężko jednoznacznie określić. Według jednej teorii, kanapkę stworzył właściciel sklepiku spożywczego z Nebraski – Reuben Kulakofsky. Inna teoria mówi, że to właściciel już nieistniejącej Reuben’s Delicatessen w Nowym Jorku wpadł na ten pomysł. Bez względu na pochodzenie, Reuben sandwich jest nierozerwalnie związana z XX-wieczną kuchnią amerykańską.